Založ si blog

Poznanie a ľudské limity, alebo dokážeme ako človečenstvo niekedy skutočne obsiahnuť princíp všetkého, teda aj absolútne poznanie . . .

Veda, poznanie, viera …

Objekt skúmania môže byť zároveň jeho subjektom, pre človeka to platí bez výhrad, ale s najväčšou pravdepodobnosťou platí aj určitá zákonitosť, že svojím skúmaním nedosiahne svoje absolútne poznanie sám o sebe, o svojej absolútnej podstate. Ak by to človek mohol dosiahnuť, to by vlastne človek principiálne musel schopnosťami a vedomosťami prerásť sám seba, takpovediac prekročiť vlastný tieň, a práve to je podľa mňa neprekonateľnou bariérou a limitujúcim faktorom absolútneho poznania vo všeobecnosti, a to aj v prípade, keď sa ako ľudstvo môžeme nachádzať na prvý pohľad piedestále vedy. Uvedený piedestál, vrchol je len naše prianie, či imaginácia, ktorá mnohoráz pochádza výlučne z našej pýchy, či neskromnosti, alebo v niektorých prípadoch ad hoc apriornej „obmedzenosti“, ktorá nás paradoxne subjektívne niekoľkonásobne umelo valorizuje na vyšší „level“. Vždy ten zmienený piedestál pri delte, navýšení stupňa poznania bude síce posunom dopredu, ale na samotný vrchol poznania my ako človečenstvo sa nikdy nevyšplháme. Po otvorení povestnej trinástej komnaty (rozlúsknutí tvrdej predtým nerozbitnej škrupiny „pravdy“) sa objaví ďalšia, ktorá bude čakať na svoje otvorenie. Stále a vyšie nakoľko zvedavosť, ktorá nám ľuďom bola daná takpovediac do vienka je hegemónom našej túžby po poznaní a bude nás stále dopredu, ale vždy bez možnosti naplniť túžbu po poznaní absolútna, univerza … či „infiniti ens“-nekonečného bytia. Prečo asi ? Vo svojej ľudskej prirodzenosti nie sme totižto nositeľmi takéhoto potenciálu a ani nimi nemôžeme byť, a tam niekde v gnozeologickej „stratosfére“ sa vedomostne stále nachádzame a opätovne strácame, aby sme sa mohli nájsť stále na vyššom stupni poznania, nie však najvyššom.
Pre väčšiu lapidárnosť a hmatateľnejšie vyjadrenie, na „zhmotnenie“ tejto myšlienky, limity ľudského poznania, sa dá využiť napr.aj matematické vyjadrenie hoci aj cez napr. limity postupnosti: lim x(n) = L,if n → ∞ Teda formálne, predpokladajme, že x1, x2 je postupnosť reálnych čísel. Hovoríme, že reálne číslo L je limita tejto postupnosti tak ako je napísaná vyššie.
Nuž a teraz len napríklad vyskúšajme si, čo to v praxi znamená, teda napr. aplikované na nasledujúcej postupnosti: 1,79; 1,799; 1,7999, … Vidíme, že čísla sa postupne „približujú“ k číslu 1,8 — limite postupnosti, ale jej hodnotu nikdy nedosiahnu, a tak je to aj s naším ľudským poznaním – in aeternum (naveky, „do nekonečna“) a ak to tak aj skutočne funguje tak je to dobré, dobré pre nás všetkých obzvlášť pre tých „bohorovných“. Skutočne je lepšie povedať tú známu vetu: „Viem, že nič neviem“, ako to, že viem všetko, alebo že ľudstvo je , či bude schopné vlastnými schopnosťami, potenciálom a postupným poznaním obsiahnuť a aj reálne poznať naozaj všetko, všetko do absolútnej podstaty, vrátane podstaty nášho bytia, existencie.

EPILÓG:
Viera a veda (pokiaľ je fakt seriózna), ako stále hlbšie poznanie zákonitostí a právd sa navzájom nevylučujú a nestoja oproti sebe v akomsi „nepriateľskom“ antagonizme, práve naopak, navzájom sa dopĺňajú. Avšak permanentne existujúcu medzeru medzi absolútnou pravdou a ľudským poznaním, poznaním na každom jeho stupni bude stále výlučne vypĺňať toľko potrebná viera, a to za pomoci jej hlavného inštrumentu, ktorým je a aj bude filozofia … V našich podmienkach je to tá naša, … kresťanská….

Kalafut Rastislav

K.R.

P. Pellegrini, prezidentské voľby 2024 a dobrá správa pre Slovensko . . .

03.03.2024

Prezidentské voľby sú predo dvermi. Prieskumné agentúry uverejňujú prvé výsledky, ako by mohli dopadnúť. Výsledky sú de facto unisono v prospech P. Pellegriniho aj keď „až“ v ich druhom kole. Nie som anketár, zberateľ údajov, kto by koho volil, ale asi o to lepšie. Pohybujem sa medzi ľuďmi a nie som odtrhnutý od reality ako v intenciách spoločenských nálad, tak i [...]

Prestaňme podporovať vojnu ! Let’s stop supporting war ! Давайте перестанем поддерживать войну !

11.10.2023

Už teraz má Slovensko krvavé ruky, ako negatívne dedičstvo predošlej vlády… Nepoznám obranné, či útočné zbrane. Každá zbraň zabíja ľudí a ničí materiálne hodnoty. Koľko ľudí zabili zbrane vyvezené zo Slovenska do vojny medzi Ruskom a Ukrajinou ? Koľko ruských, ale aj ukrajinských chlapcov, vojakov bolo nimi zabitých a koľko civilistov ? Koľko materiálnych [...]

Darmo ste intrigovali a pľuli na Fica, Danka i Pelegríniho, 30. 9. 2023 národ slovenský rozhodol, že dedičstvo našich otcov bude zachované !

06.10.2023

Úvod: Málo „svätých“, ak vôbec nejakého som stretol vo svojom živote. Človek nie je tvor dokonalý, ergo na každého z nás sa nejaká špina počas žitia nalepí, hoc i malá „nepatrná“, o to viac, že dnešný svet sa podobá skôr na spoločenské smetisko ako na čisté, „ideálne“ prostredie. Jadro: Toľko špiny, intríg za posledného tri a pol roka, prízemné a [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Kalafut Rastislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 446502x
Priemerná čítanosť článkov: 9112x

Autor blogu

Kategórie