Založ si blog

Cesta žitia nášho i cieľ samotný . . .

Cesta žitia nášho nie rovná, ale hrboľatá a pretkaná zákrutami mnohými je ona.
Lež vnútorný zrak náš vždy ako oko naše predom varovať by nás mal pred zakopnutím, kolíziou možnou.

Zahľadení však mnoho ráz len k horizontom nášho snaženia sme akosi až príliš. Aspoň tak sa to v našich mysliach v tie chvíle ako prvoradá dôležitosť pre naše žitie javí, nepozerajúc sa pritom pod nohy naše kráčajúce. Pohľad náš ustrnuto smeruje len na cieľ samotný, ten nami vysnívaný.

Nepozeráme ni pod nohy, ni vôkol seba. Ponáhľame sa za métami mnoho ráz až príliš márnivými a prchavými v jednom. Chiméra našich predstáv, majestát náš vybájený oslepuje nás pritom natoľko, že sa sami vlastnou vinou na ceste žitia potkýname a môžeme si za to práve my sami.

Inokedy nám niekto iný, ktorému slovo charakter je pojem neznámy pod tie naše nohy tú svoju podloží, práve v tej chvíli, keď to najmenej čakáme.

Ba i terén náročný žitia nášho púť sa pred nami môže zjaviť ťažko schodný, zrazu, znenazdajky, a už sme dolu, na kolenách.

Padáme na zem pri našich zakopnutiach, nech je ten dôvod hocijaký.

Niekto sa rozplače, ba i ľutovať sa nechá.
Iný sa ešte s väčšou vervou a odhodlaním pokračovať v ceste rozhodne a postaví sa, hoc s podlomenými nohami, na mieste kde by iný nadobro rezignoval. On ale s mysľou húževnatou neúnavne za svojim cieľom ďalej uberá sa.

Nie každý človek po tom istom túži a nie rovnaké chodníky si vyberá, či kliesni.

Ten však, kto pri chôdzi svojej v ústrety cieľu kráča s myšlienkou ušľachtilou, ten ľahšie vstáva i boľačky utŕžené pri svojich pádoch znáša.

Padáme a vstávame. Koľkokrát ? Veľa !

Nie však hanba padnúť je, ale nepostaviť sa a nedôjsť do svojho cieľa.

Dôjsť do cieľa hoc premoknutí znojom do nitky od únavy, ufúľaní a doráňaní bárs i do kosti samotnej, ale s dušou svojou nepošpinenou, až alabastrovo čistou.

Práve to by malo byť cieľom, misiou našej pozemskej púte, nášho pozemského bytia i snaženia samotného. AMEN.

K.R.

P. Pellegrini, prezidentské voľby 2024 a dobrá správa pre Slovensko . . .

03.03.2024

Prezidentské voľby sú predo dvermi. Prieskumné agentúry uverejňujú prvé výsledky, ako by mohli dopadnúť. Výsledky sú de facto unisono v prospech P. Pellegriniho aj keď „až“ v ich druhom kole. Nie som anketár, zberateľ údajov, kto by koho volil, ale asi o to lepšie. Pohybujem sa medzi ľuďmi a nie som odtrhnutý od reality ako v intenciách spoločenských nálad, tak i [...]

Prestaňme podporovať vojnu ! Let’s stop supporting war ! Давайте перестанем поддерживать войну !

11.10.2023

Už teraz má Slovensko krvavé ruky, ako negatívne dedičstvo predošlej vlády… Nepoznám obranné, či útočné zbrane. Každá zbraň zabíja ľudí a ničí materiálne hodnoty. Koľko ľudí zabili zbrane vyvezené zo Slovenska do vojny medzi Ruskom a Ukrajinou ? Koľko ruských, ale aj ukrajinských chlapcov, vojakov bolo nimi zabitých a koľko civilistov ? Koľko materiálnych [...]

Darmo ste intrigovali a pľuli na Fica, Danka i Pelegríniho, 30. 9. 2023 národ slovenský rozhodol, že dedičstvo našich otcov bude zachované !

06.10.2023

Úvod: Málo „svätých“, ak vôbec nejakého som stretol vo svojom živote. Človek nie je tvor dokonalý, ergo na každého z nás sa nejaká špina počas žitia nalepí, hoc i malá „nepatrná“, o to viac, že dnešný svet sa podobá skôr na spoločenské smetisko ako na čisté, „ideálne“ prostredie. Jadro: Toľko špiny, intríg za posledného tri a pol roka, prízemné a [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kalafut Rastislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 445944x
Priemerná čítanosť článkov: 9101x

Autor blogu

Kategórie